Tiesitkö NÄMÄ salietiketin kirjoittamattomat säännöt?

Treenivuosien myötä joistakin asioista vaan tulee itsestäänselvyyksiä. Käsipainot laitetaan paikalleen, mieluiten kokojärjestykseen. Kun joku pienempi kaveri pyytää varmistamaan, pyyntöön suostutaan. Painojen pudottaminen lattialle on sallittua vain jos sarja vedettiin loppuun asti. Kuntosali on sosiaalinen paikka johon meistä jokaisen pitäisi tuntua hyvältä tulla ja treenata. Tottakai oma sali olisi ihanne, mutta koska me ei kaikki olla miljonäärejä niin meidän kaikkien vastuulla on pitää saliympäristö siinä kunnossa että sinne on helppo, hauska ja turvallista tulla.
Ns itsestäänselvyyksien lisäksi törmää salilla myös asioihin jotka vaan suoraan sanottuna ketuttaa niin pirusti kun se sattuu omalle kohdalle. Joku voisi väittää näitä herkkänahkaisen jorinoiksi, mutta kukaan ei voi kiistää etteikö nämä asiat huomioimalla voisi saliympäristön pitää viihtyisämpänä paikkana.

Siispä seuraavaksi: Salietiketin 10 kirjoittamatonta käskyä!

1. Siivoa ihmeviritykset

Ketjut, kuminauhat, penkkiviritykset levypainopinot. Näitä kaikkia käytetään nykyään ällistyttävän paljon (lähinnä edistyneiden bodarien toimesta) muuttamaan tuttujen liikkeiden liikeradat, vastuskaaret (vastuksen muutos liikeradan eri vaiheissa) tai suoritusasennot joksikin aivan muuksi kuin miten perus punttipaavo tai –pirkko on tottunut liikettä tekemään.

Mikäli sidot käsipainon kuminauhaan ja sen vielä laitteeseen, olet myös velvollinen tuon purkamaan. Ainoa poikkeus tästä säännöstä on että joku muu haluaa jälkeesi kokeilla miten tuo laitos vaikuttaa liikkeeseen, jolloin purkuvastuu siirtyy seuraavalle jumpparille. Tee tämä myös hänelle selväksi.

2. Älä turhaan vaikeuta painolevyjen löytämistä/saatavuutta.

Tämä koskee erityisesti isompia saleja. Kaikkien salin 5 kiloisten tai vielä pienempien levyjen kerääminen salin nurkassa kököttävän penkin tankoon pudotussarjoja varten on ok. Painojen jättäminen tuohan nurkkaan ilman edes muutaman palauttamista salin toiselle puolelle ei ole ok!

3. Opettele käyttämään levytelineitä oikein

Etsit 2,5 kiloisia levyjä, mutta kaikki näyttävät olevan pakattu levytelineisiin 25 kiloisten levyjen alle. Erityisen raivostuttavaa jos olet pieni nainen. Painolevyt telineisiin samanpainoisten (tai edes lähestulkoon) levyjen kanssa, ei ole ylitsepääsemättömän vaikeaa.

4. Älä sotke mankulla

Mankku (magnesiumkarbonaatti) on oiva aine imemään kosteutta hikisistä käsistä ja tangoista. Joillakin saleilla mankun käyttö on kielletty, koska se sotkee. Tässä voivat käyttäjät katsoa peiliin. Sitä mankkua ei tarvitse levittää ympäristöön kuin hiekkaa jäiselle tielle. Mankkupalan hieraiseminen käsiin ja ylimäärän hierominen tankoon on täysin riittävä toimenpide pitävän otteen takaamiseksi.

5. Giant-settien yms. tekeminen ei vaadi laitteiden totaalivarausta

Varsinkaan ruuhka-aikaan, varsinkaan pienellä salilla.

6. Käyttäydy salinkäyttäjiä kohtaan kunnioittavasti

Salikortista maksavat ylläpitävät sinunkin treenipuitteitasii. On siis oikeus ja kohtuus että jätät nimittelyn, mollaamisen, uhkaavan käytöksen ja väkivallan siihen sairaaseen mieleen mistä ne tulevatkin.

7. Kohtele henkilökuntaa asiallisesti

Salin respalla ei yleensä ole oikeutta myydä kortteja tai lisäravinteita ale-hintaan. Mikäli sinulla taas on salin kanssa esim. sponssisopimus halvemmasta kortista eikä respa jostain syystä ole siitä tietoinen, on hänelle siitä turha mussuttaa. Steroidien kyseleminen lisäravinnetiskiltä puolestaan on totaalista idiotismia. Siitä puheenollen:

8. Älä myy/osta/käytä roinaa salin tiloissa 

Ensinnäkin ensimmäinen on laitonta. Ihan sama missä muualla myyt jos lakia rikkoa haluat, mutta älä sekoita salia hämäräbisneksiisi. Bodarin käräyttäminen viimeisestä itse teossa on äärimmäisen kiusallista asioista tietämättömille ja tavispunttaaja vaihtaa tässä tilanteessa hyvin nopeasti salia.

9. Tarpeeton painojen heittely on TARPEETONTA

Kuten aiemmin mainitsin, painojen pudottelu on hyväksyttävää loppuun asti viedyn sarjan päätteeksi kun voimat ehtyvät tai jos pudottaminen tuntuu turvallisemmalta vaihtoehdolta kuin oikeaoppinen lasku. Pieni painojen reipas kolistelu ei haittaa ketään. Sen sijaan MITENKÄÄN ei voi perustella irrallisten levypainojen ja tankojen viskelyä ympäri salia. Näytät aivan totaalisen idiootilta ja vaarannat muiden salillakävijöiden terveyden.

10. Bodystatus ei tarkoita eri sääntöjä

Kun sinut tunnetaan ympäri maata, tekemisiäsi seurataan entistä tarkemmin. Käyttäytymisesi noteerataan ja sinusta vedetään sen perusteella johtopäätöksiä. Näiden sääntöjen, koko salietiken ja tietenkin kokonaisuudessaan kohteliaan, avuliaan ja vastuuntuntoisen, aikuismaisen käytöksen sisäistäminen on parasta peeärrää mitä bodari voi saliympäristössä toteuttaa.

Nyt, mene salille ja ole se hyvä tyyppi :D

2 vastausta artikkeliin ”Tiesitkö NÄMÄ salietiketin kirjoittamattomat säännöt?”

  • On myös erittäin ryhdikästä ja hyvätapaista morjestaa tutut ja tuntemattomat ikään, kokoon, kokemukseen ja sukupuoleen katsomatta!

  • Suoraan kuin jonkun mummon suusta, vaikkakaan nämä mummot eivät taida uskaltaa suutansa avata kasvotusten. Jotenkin nämä ongelmat keskittyvät juurikin näille saleille, missä nämä vitun mummelit ja muut ”fitness”sankarit käyvät treenaamassa :D Tuntuu, että nämä 10 kohtaa ovat arkipäivää ko. paskasaleilla.

Kommentointi on suljettu.